Емолиенти, хумектанти и протеини – какво е най-доброто за косата

Баланса е от огромно значение при грижата за косата и скалпа. За да поддържате кичурите здрави и предизвикващи завист, ви трябват емолиенти, хумектанти и протеини, съдържащи се в готови продукти или естествени съставки. Открийте какви съставки липсват на косата ви и как да си ги набавите.

Емолиенти за защита на косата

Емолиентите са съставки, който омекотяват и подхранват сухата коса и раздразнената кожа. Най-често те са масла или други мазнини, които подобряват способността на косата да задържа вода. Наелектизираната и непокорна коса се получава заради липса на емолиенти. Тези вещества се срещат главно в маските и балсамите за коса и в продукти, предпазващи краищата на косата. Емолиентите включват арганово масло, зехтин, минерални масла, масло от шеа, масло от жожоба и силикони.

Запомнете че…

Силиконите са видове емолиенти. Те могат да бъдат разделени на водоразтворими силикони, силикони, измиващи се с меки SLS шампоани или детергенти и силикони, които се изпаряват. При последните е достатъчен балсам, който осигурява допълнителна грижа за косата и скалпа.

Хумектанти за подхранване на косата

Хумектантите са съставки, които заключват влагата в косъма. Ако кичурите са сухи и чупливи, то доза хумектанти би им се отразила добре. Внимавайте, докато използвате продукти с хумектанти, които могат да предизвикат наелектризиране и грапавост при висока влажност. Глицерол, мед, пантенол, алое, ленено семе гел, урея и хиалуронова киселина принадлежат към групата на хумектантите.

Запомнете, че…

Използването на хумектнанти зависи от влажността на въздуха и температурата. Влажен въздух се привлича във вътрешността на косъма и може да причини изсушаване. От друга страна, сухият въздух кара хумектантите да извеждат водата от косъма. Резултатът? Косата е суха. Ако искате косата ви постоянно да е подхранена, използвайте хумектанти с емолиенти.

Протеини за реконструкция на косата

Протеините са още наречени аминокиселини. Те се срещат в козметиката и в косата и са отговорни за възстановяването и изглаждането на структурата на косата. Косата, при която липсват протеини, е тънка и трудна за стилизиране. Продуктите, богати на протеини, са полезни за коса, която наскоро е преминала през топлинни процедури. Ако прекалявате с протеините, косата ви ще бъде чуплива и крехка. Протеините се делят на:

  • протеини с високо молекулно тегло: пшеница, мляко, коприна, овес, царевица, соя, еластин, колаген, яйчен жълтък;
  • хидролизирани протеини (най-малките молекули на разделения протеин): пшеница, кератин, мляко, казеин, коприна, еластин, колаген;
  • аминокиселини: л-цистеин, аргинин.

Не забравяйте, че…

Не трябва да нанасяте прекалено много протеини на коса с висока порьозност, тъй като тя ще стане изключително суха и ще се наелектризира. Протеиновите шампоани нямат смисъл, защото протеините – за да започнат да работят – трябва да бъдат оставени в косата за около 30 минути. Ето защо маските за коса работят много по-добре. Ако искате да избегнете изключително сухата коса, съдържаща прекалено много протеини, винаги ги нанасяйте с хумектанти.

Как да използвате емолиети, хумектанти и протеини?

Открийте няколко комбинации, използващи продукти, съдържащи емолиенти, хумектанти и протеини. Грижата ви за косата с помощта на тези вещества може да бъде следната. Първо, намокрете косата с вода, нанесете протеинова маска и я изплакнете след времето, посочено на листовката. След това нанесете маска с хумектант и емолиент, изплакнете я и използвайте силиконов серум.

Има и още един трик. Навлажнете косата си и нанесете маска с хумектант. След като времето, посочено в листовката, мине измийте внимателно и нанесете протеинова маска. След като изплакнете косата, използвайте маска с емолиент или силиконов серум.

Има още един начин да подхраните косата и да й осигурите перфектното количество от трите вещества. Той включва нанасяне на масло за коса и изплакване или измиване на косата. Другият етап се фокусира върху протеиновата маска – измийте я след времето, препоръчано от производителя. Накрая използвайте маска с хумектант или емолиент; силиконов серум също върши добра работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *