Как правилно да се излагаме на слънце. Слънцезащитни кремове, Витамин Д и други трикове за защита от слънчевата радиацията.

Лятото е прекрасно. Ние си правим слънчеви бани, печем се и си почиваме под синьото небе. Но знаем нали наистина, какви предпазни мерки да вземем, за да останем защитени от вредите на слънчевите лъчи? И знаем ли как правилно се нанасят слънцезащитните кремове и кай е най-безопасния период да се излагаме на слънце? Ами как се случват нещата с витамин Д? Има ли и други методи, чрез които да защитим кожата си от слънцето?

opaľovať

Защо трябва да си правим слънчеви бани?

Всяка година дерматолозите ни предупреждават да не се излагаме прекомерно на слънце, особено през обедните часове, заради слънчевите изгаряния, рака на кожата и образуването на абцеси. От една страна те са напълно прави. Но от друга стана те не споменават нищо за положителните ефекти от слънчевите бани. За какво става дума? Всички знаем, че слънцето стимулира образуването на витамин Д във всеки човешки организъм. За какво ни е необходим точно този витамин? Принципно това вещество подпомага правилното действие на костната, нервната, мускулната, имунната, кардиоваскуларната и репродуктивната системи. Освен това, витамин Д ускорява и влияе положително на нивото на синтеза на меланин в кожата. Но въпреки това, предозирането с витамин Д може да доведе до развитието на сериозни здравословни проблеми. При тези обстоятелства, не се притеснявайте да си правите слънчеви бани, но все пак го правете мъдро. Половин час излагане на слънце е напълно достатъчно, за да дарите кожата си с приятен и здравословен тен, като в същото време организма ни произвежда достатъчно количество витамин Д.

Как се нанасят слънцезащитни кремове? Какви са другите начини за предпазване от вредните ефекти на слънцето? Истината е, че всички козметични продукти, които съдържат UV филтри в състава си, имат склонността да акцентират сухите участъци по кожата на тялото, а също и да изсветляват лицето. Поради тази причина е препоръчително всеки път преди нанасянето на такъв продукт да ексфолирате кожата си и чак след това да намажете тялото си със слънцезащитния крем в съответствие с препоръките на употреба, отбелязани на листовката. Избелващият ефект може да бъде скрит от бронзант или по-тъмна пудра за лице. Но най-важното е да не пропускате да покриете най-податливите към слънчевите лъчи части на тялото Ви, които във всички случаи са и най-чувствителните. Сред тези части са: клепачите, скалпа, ушите, устните, врата, колената, кожата покрита от дрехи и долната част на краката. А знаете ли други техники за предпазване от слънчевите UV радиацията на слънчевите лъчи? Вярна се, че зехтинът, бадемовото масло, ябълките, кафето, чая, червеното вино, броколито и босилека дават доста задоволителни резултати. Веществата съдържащи се в гореизброените продукти имат защитни свойства. Освен това за пълни с витамини и минерали. Благодарение на тях кожата Ви ще бъде здрава и красива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *