Всички грехове към косата – как да не се отнасяме към косата си при ежедневната грижа

Какво не харесва косата ви? Сигурни сме, че можете да се сетите за няколко неща. Пресата за коса е първа – страшно горещите й плочи просто изгарят косата и дисулфидните връзки в нея. Още нещо? Слънцето – очевидно то е фатален враг на младостта. И освен всичко това – наясно ли сте с броя на греховете, които извършвате всеки ден към косата?

Как да НЕ се грижите за косата?

Косата не харесва:

1. Топлина

И не говорим само за пресата за коса. Нейните разрушителни свойства за очевидни (няма коса, която да може да понесе такива екстремни температури без последици занапред). Оказва се, че дори обикновения и невинен сешоар поврежда косата и скапла до някаква степен. Около 40 градуса е оптималната температура. Колкото по-висока е температурата, толкова по-голяма е вредата.

2. Дърпане

Механичната вреда я кара да отслабне, да опада и да се накъса; структурата й постепенно се нарушава. Механичната вреда е свързана с най-често разпространения грях към косата – грубото разтриване при сушене с кърпа след измиване. Мократа коса е много по-податлива към повреда, затова трябва само нежно да изстискате водата от косата. Спането с мокра коса също има лош ефект. Докато спим, често се въртим в съня си и косата се търка във възглавницата – така нарушавате лесно структурата й.

3. Неподходящо подбрани продукти

Какво използвате върху косата си, когато я миете има голям ефект върху това как изглежда тя. Много продукти дават некачествени резултати вместо желаните – това е, защото грешно преценяваме състоянието и типа на косата. За да разберете от какво се нуждае тя всеки ден, си струва да научите повече порьозността й, а именно за външния вид, състоянието, структурата и нуждите й. Ще се натъкнете на много тестове за порьозност на косата онлайн – само трябва да отговорите на няколко въпроса, свързани с всекидневната грижа за косата и външния й вид, и така ще научите за нейната порьозност и структура и ще разберете какво е добре да използвате за нейната грижа. По този начин ще избягате от напр. прекалено протеинова коса или натрупване на кератин, което може да допринесе за цъфтене на косата, изтъняване и спиране на растежа.

4. Слънцето

Всички знаят, че UV лъчите причиняват много сериозни видове рак на кожата. И все пак не само кожата ви се нуждае от защита. Косата ви също не харесва слънцето, защото интензивната слънчева светлина лишава косата от меланин, силно дехидратира и увеличава порьозността, изтощава корените на косата и дразни скалпа ви. За да избегнете увредената от слънцето коса, носете шапка и естествено масло за коса – то разполага с UV филтри, които предпазват от вредните лъчи.

5. Химическа обработка

Избелване, изправяне, перманентно къдрене – тези процедури са предназначени за подобряване на външения вид, но не трябва забравяте да ги ограничавате колкото е възможно повече и да подхранвате косата си след това, за да я защитите от прекомерна повреда. Нанасянето на подходящи масла за коса е най-добрата терапия за разкрасяване на косата, която можете да изберете.

6. Силикони, парабени и SLS

Изкуствените, комедогенни съставки в шампоаните и балсамите подобряват външния вид на косата само за малко (възможно е да допринесат за блясък и гладкост на косата), но след известно време те правят кичурите сухи, а противоречивите съставки се натрупват в корените. Парабените, силиконите и петролните производни са виновни за по-лошото състояние на скалпа. Докато пазарувате за шампоан или балсам – проверете дали съставките са добри, без вредни вещества.

7. Продукти за стилизиране на косата

Стилизирането на косата също й вреди. Всички видове лосиони, стилизиращи пасти, гелове и спрейове се утаяват и влошават състоянието й. Те често включват увреждащи и изсушаващи алкохоли, както и други синтетични вещества, които оставят косата ви увредена. Ето защо прилагайте спрей за коса или паста само в редки случаи – големи събития, купони, празници. Ежедневно оставяйте косата си да почива от химикали.

8. Пушенето на цигари

Освен изключително вредното въздействие върху здравето, цигарите, по-точно – съединенията, съдържащи се в цигарите, влошават състоянието на кожата и косата. Те отслабват корените, унищожават вътрешната структура на косъма, влошават външния му вид. Цигареният дим попада в косата и я разболява; абсорбирането на полезните вещества от шампоаните и балсамите става по-трудно. Пушачите по-често се оплакват от блокиран растеж на косата и засилен косопад.

9. Стрес

Дългосрочният и хроничен стрес вреди както за настроението ни, така и за състоянието на косата и кожата ни. Хората, които водят натоварен живот, са склонни да се оплакват от различни кожни проблеми, косопад и възпрепятстван растеж. Стресът също ни ,,помага“ да получим бръчки по-бързо. Ако често се чувствате нервни и разстроени – опитайте се да намерите как да релаксирате, за да можете да успокоите нервите си поне малко. Йога, медитация, дълги разходки, топла вана или ароматерапия? Постарайте се да откриете момент за релаксация всеки ден и не забравяйте да спите достатъчно. Косата и кожата ви със сигурност ще са ви благодарни!

10. Лоша диета

Това, което ядем – хранителните вещества, които слагаме в тялото си – има пряко влияние върху това как изглежда косата и кожата ни. Уверете се, че диетата ви е балансирана и е пълна с витамини и минерали. Опитайте да намалите цигарите, алкохола и преработената храна, за да видите бърза промяна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *