Златен корен – силата на антиоксидантите при борбата за красива коса и кожа

Златен корен, розов корен, арктически корен, царска корона – всички тези имена описват едно растение с малки жълти цветчета и свежи листенца. Златният корен – векове наред е използван в народната медицина. Той перфектно освобождава от стреса и умората, както и подобрява паметта и концентрацията. Оказва се, че активните съставки, които се съдържат в него имат силен разкрасяващ и подмладяващ ефект. Какви са те? Защо изведнъж целия свят започна да се интересува от едно планинско не толкова красиво цвете?

Златен корен – описание и състав

Растението е свикнало на студен климат като този в Скандинавия, Сибир, част от Северна Америка. Дължи името си на финия си и приятен аромат, който е най-забележим веднага след като се изряжее и корена му се изсуши.

Здравните му свойства не са нищо ново – то е използвано от векове наред от хора, обитаващи северните, арктически райони на Земята. То помага на изтощените поради студа организми, повлиява положително на мисловните процеси и действа като мултивитаминна бомба, която перфектно допълва диетата.

Златния корен има много богат и необичаен състав: съдържа огромно количество биологично активни вещества. Те включват: тирозол, процианидини, салидроза, колофон, големи количества флавоноиди, органични киселини, полифеноли и малки количества танини, мазнини, кумарини, восък, захари и стероли.

Златен корен – козметични свойства

Тирозолът и процианидините са силни антиоксиданти. Те забавят процеса на стареене на тъканите и неутрализират действието на свободните радикали. Неутрализират също и ефектите от вредните фактори, причиняващи стареене и слабост на клетките (замърсен въздух, неправилна диета, трансмазнини, метаболити, липса на сън, катранени вещества и противоречиви съставки в козметични продукти, лекарства и стимуланти). Благодарение на високото съдържание на тирозол и процианидини, златния корен предпазва от увреждане на структурните протеини в тялото ни, забавяйки стареенето на кожата.

Благодарение на флавоноидите производството на колаген и еластин се увеличава и разграждането им се предотвратява. Това означава, че златният корен се грижи за здравината и младостта на кожата, подсилва косъма от самия корен и не позволява той да падне.

Органичните киселини защитават кожата и косата от вредното въздействие на вътрешните фактори, предотвратяват загубата на влага и се грижат за правилния ход на процесите, протичащи в кожните клетки.

Златен корен – козметична употреба

Коренът на жълтото растение е най-важната му част – екстрактът, получен от него, се използва в кремове за лице против стареене, в околоочни кремове, шампоани и балсами за зряла коса, която е с отслабена устойчивост, уморена и опадваща.

Благодарение на силните си антиоксидантни свойства, златния корен е незаменима съставка в козметиката, предназначена за „градска кожа“. Той изчиства свободните радикали, предпазва от токсини, примеси и смог.

Антиоксидантите, получени от корена му, са идеални за козметика за грижа за косата – най-добре ги търсете не в балсамите, а преди всичко в маските за коса – те работят интензивно за регенериране, защита и укрепване на косата.

Златният корен помага за решаването на проблема с изтъняването на косъма, който не иска да расте. Растителният екстракт стимулира растежа на здравите кичури и не им позволява да изпадат и наелектризират, възстановява еластичността им. Косата става блестяща, силна, гладка и опитомена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *