Как да почиствате четките си за грим? Направете си сами дезинфекциращ спрей за апликатори на грим

makeupinstrumentclean2Най-малко веднъж месечно всички аксесоари за гримиране като четки, гъби, апликатори, уреди за извиване на мигли, както и вътрешната част на капачките на козметичните продукти трябва да бъдат почиствани. Защо трябва да се прави това? Първо, защото нанасяйки гримовете върху лицето, ние в същото време събираме и всичките нечистотии от неговата повърхност, например бактерии, мъртви кожни клетки или себум. Тези нечистотии остават по космите на аксесоарите и продължават да съществуват под фон дьо тена или сенките за очи. Второ, неправилно съхраняваните четки за гримиране, например оставени в отворена кутия, а не – прибрани в козметична чанта, се прашат. Важно е да се осъзнае, че в такива случаи, когато се гримирате, всъщност събраната прах де комбинира с козметичния продукт и тази смес се нанася върху лицето. Очевидно е, че козметичната чанта или кутия също трябва да бъдат почиствани редовно. Но как да го правим правилно?

Говорейки по принцип, дезинфекциращият спрей за почистване на четките за гримиране може да бъде закупен във всяка аптека, дрогерия или пък онлайн. Очевидно е, че всичко, което трябва да се направи е апликаторите да се напръскат с този спрей и да се остават да изсъхнат. По този начин всички бактерии се унищожават.

Другият начин за почистване на четките за гримиране е по-традиционен. Налейте течност за почистване на грим в купа или направете смес от топла вода и самун. След това потопете четките в купата така, че дръжките да не са в контакт с течността. След няколко часа подсушете четките с помощта на хартиена кърпичка и ги оставете да се изсушат напълно. Напомняме Ви, да се използвате сешоара, туй като горещият въздух може да повреди косъмчетата на четките.

makeupinstrumentclean3

И все пак има и друг начин за почистване на четките за гримиране. Не е необходимо нито да си купувате дезинфекциращ спрей, нито да ги киснете в купа с вода и сапун всеки месец. Можете да приготвите своята собствена течност за почистване на апликаторите у дома. Вземете шише с пулверизатор. Естествено шишето трябва да е измито старателно преди това. След това налейте в него вода (70%), алкохол или силен дезинфекциращ гел за ръце (10%) и веро за миене на съдове (10%). Разклатете добре, така че всички съставки да се смесят добре. След това напръскайте кърпичката и почистете с нея старателно косъмчетата на всяка една четка, която използвате за да се гримирате с нея, както и другите аксесоари които използвате за нанасяне на грим или съхранение на тези продукти. Оставете ги да изсъхнат добре преди употреба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *