Как да се грижим за косата по време на бременност?

Повишеното ниво на естроген при бременните жени не само повлиява на тяхното настроение, но и на състоянието на косата им. Бременните жени трябва да полагат специални грижи, които трябва да са свързани и с косата. Безспорно е, че докато носите бебе в тялото си, специално внимание трябва да се обърне на грижата за косата и процедурите, които се правят. Как да се погрижим за косата си по време на бременност?

Мазна коса по време на бременност

Състоянието на косата при бременните жени зависи от тримесечието, в което са в дадения момент. През първите седмици от бременността нивото на себума се увеличава, което може да доведе до омазняване на скалпа. Поради тази причина си струва да използвате шампоани и балсами, направени специално за този тип коса.

Мазната коса трябва да се измива с хладка вода на всеки 2-3 дни. По време на тази процедура скалпа не трябва да се масажира прекалено интензивно, тъй като това може да доведе до засилване на производството на себум. Препоръчително е и да измивате с билки, за да се погрижите, както трябва за мазната коса и да заличите проблема. Най-препоръчителните билки тук са лайка и коприва. И двете растения регулират работата на мастните жлези, предотвратяват раздразненията и работят бактериостатично.

Чуплива и дехидратирана коса по време на бременност

Жените, които имат коса, податлива на чупливост и прекомерна дехидратация, могат да забележат засилване на този проблем по време на бремеността. Липсата на хидратация може да бъде балансирана чрез масла, например от жожоба или вечерна иглика, комбинирани с вещества с високо овлажняващи свойства като д-пантенол или колаген. Маслата могат да бъдат закупени от билковите магазини или от такива за еко храни. Могат да бъдат намерени и при продуктите за ароматерапия. Когато става дума за овлажняващи средства, те могат да бъдат намерени в козметиката, която е предназначена за грижата при суха коса. Тези продукти съдържат възстановяващи водата вещества в умножени дози.

Миенето на чупливата и дехидратирана коса трябва да се случва не повече от два пъти седмично. Веднага след като почистите косата, е препоръчително да приложите балсами и маски, създадени за прекомерно дехидратирана коса. Можете също да подложите кичурите на специална процедура. За да направите това, трябва да смесите зехтин с яйчен жълтък и да разпределите сместа върху косата равномерно. След това трябва да увиете косата със синтетичен материал, като например специална шапка или торбичка от фолио. Маската за коса трябва да седи 2-3 часа и след това да се отстрани с топла вода.

Боядисване и избелване на косата по време на бременност

Използването на бои за коса, докато сте в първото тримесечие, е строго забранено. Амонякът, който се съдържа в тези продукти, може да попадне в кръвообращението и след това да стигне до плацентата. Въпреки че този риск е доста нисък, нанасянето на бои за коса по време на бременност може също да предизвика алергични реакции дори при жени, които никога не са получавали такава при боядисване. В случай, че се налага боядисване на косата по време на бременност, по-добре е да използвате деликатни шампоани, оцветяващи мусове или къна.

Къдрене по време на бременност

Перманентното къдрене е поредната процедура, която не се смята за безопасна по време на бременност. Часовете вдишване на изпаренията от продуктите, които се използват при къдренето може да причини замайване, гадене и припадъци. Много възможно е и косата на бременната жена да „отхвърли“ препаратите за къдрене поради хормоналните промени, които се случват в тялото й. Поради тази причина крайният резултат може да се различава от желания.

Пърхот по време на бременност

Второто тримесечие на бременността е период, през който състоянието на косата се подобрява. Това означава, че кичурите стават по-силни и си възстановяват загубения блясък. За съжаление може да възникне нов проблем – пърхот. Няма смисъл просто да чакате пърхотът да изчезне от само себе си, защото това може да увеличи риска от възпаление на фоликулите, което пък да доведе до дразнене на скалпа. В борбата срещу пърхота има няколко вещества, които се считат за полезни: козметичен керосин, екстракт от черна ряпа или измиване с коприва. Друга добра идея, която подпомага премахването на пърхота, е прилагането на домашна маска за коса, направена от рициново масло, яйчен жълтък и малко лимонов сок. Препоръчва се още да използвате широко разпространените шампоани и балсами против пърхот, особено тези, които съдържат натурални вещества.

Изтъняване на косата по време на бременност

Проблем, с който се сблъскат много млади майки, е неконтролируемото изтъняване на косата. Някъде около третия месец след раждането на бебето високото ниво на естроген започва бързо да спада. Като резултат косата започва да изтънява. За щастие, няма нужда да се притеснявате – това състояние преминава много бързо. При жени, които не кърмят, този проблем изчезва след 6-9 месеца. Очевидно е, че жените, които кърмят новородените си, трябва да изчакат още малко, за да забележат възстановяване на косата си. Заради кърменето, пролактинът все още присъства в телата им. Това е хормон, който може да причини прекомерно опадване на косата, когато е в висока степен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *