Защо косата опадва? Решения срещу косопад

Опадването на косата е естествен процес. Загубата на 50 косъма на ден е нормално. Този брой нарасва до 100 през есента. Можете да започнете да се тревожите само, когато опадването се усили. Тогава е време е да изпробвате някои подхранващи процедури за косата и скалпа. Ако те не помогнат, е добре да се обърнете към доктор; трихологът лекува състояния, свързани с косата и скалпа. Преди да научите начините за спиране на загубата на коса, трабва да разберете защо това се случва.

Защо косата ви опадва

Косопадът не трябва да причинява безсънни нощи, ако не продължава дълго и се проявява само през някои сезони като например през ранна пролет и есен. Тогава времето и следователно и кожата минават през промени. През зимата и лятото – сухата кожа се нуждае от двойна доза подхранване. Лошото състояние на тялото се проявява чрез чупливи нокти, проблеми с кожата и косопад.

Хормоните също са виновни за сезонния косопад. Естрогенът – женският хормон – се секретира в по-големи количества през пролетта и лятото благодарение на слънцето. От друга страна, производството му е възпрепятствано през есента и зимата; през същото време нивото на тестостерона се повишава и е отговорно за проблема с косопада.

Лекарства срещу косопад

За да предотвратите опадането на косата или поне до голяма степен да намалите този процес, трябва да:

променете диетата си

По-точно – допълнете я с ненаситени мастни киселини, които се съдържат в зехтина, маслините и тиквените или слънчогледовите семки. През ден яжте рибен протеин в различни форми и плодове, богати на витамини. Дори замразените плодове са добър избор – те съдържат и много хранителни вещества.

срежете около два или три инча

Пикси стилът се препоръчва за много къса коса.

в редки случаи използвайте сешоар и други нагряващи инструменти за стилизиране

Ако използвате горещ въздух. Хладният или студен въздух не увреждат косата, така че можете да ги използвате ежедневно.

подхранвайте косата

Преди да измиете косата, опитайте се да нанесете овлажняващ лосион или избрано масло за коса, и го оставете за един час. След измиване нанесете качествен балсам по цялата дължина на косата.

грижете се за скалпа си

Правете редовно нежен скраб за скалп, измивайте го леко с помощта на деликатни продукти и го поддържайте подхранен. Ако страдате от мазен скалп, откажете се от масажите, горещата вода за изплакване и горещите бани, тъй като нагрятата кожа се изпотява и омазнява.

завързвайте косата си и носете шапка през зимата и есента

Времето влияе върху състоянието на скалпа и косата – минусовите температури и силният вятър причиняват вреди. Ето защо шапката е задължителна.

Косопад срещу избор на шампоан
Използването на неподходящи продукти може да доведе до загуба на коса, сърбеж на скалпа и пърхот. Ето защо преди да си купите шампоан или балсам се убедете, че знаете какъв вид коса имате. Така наречената комбинирана коса – мазен скалп и сухи краища – изгубва свежестта си и формата си бързо. Грижата за нея е трудна, защото ви трябват няколко продукта – за измиване и подхранване на краищата.

От друга страна, мазната коса може лесно да се наелектризира и деформира под шапката. Само няколко часа след измиване косата е мазна и има вид все едно не е измивана от два дни. Билковите шампоани, при които липсват маслата и прекалено многото ароматизанти, дават най-добрите резултати при такъв вид коса.

Сухата коса обикновено е увредена, чуплива и с цъфтящи краища. Дори и след нанасянето на маска или балсам, разресването е трудно. Сухата коса обикновено е резултат от неправилна грижа при боядисване, излагане на слънце без защита и липата на правилните подхранващи продукти. За да се справите със сухата коса, изберете шампоани и балсами, които са създадени за този вид коса, тоест изберете овлажняващи продукти.

За всекидневното измиване най-добре е да изберете много нежни шампоани с възможно най-малък брой съставки. Затова и шампоаните, направени за бебета и новородени са подходящи. Обикновеният шампоан, който е за определен вид коса, трябва да се използва веднъж или два пъти седмично – това е достатъчно за измиване на нечистотиите.

Маски и балсами против косопад

Маската за коса е предназначена за ежедневна грижа за косата, но при нея липсват лечебните или регенериращи свойства. Вместо това, тя уплътнява кутикулите на косата и улеснява разресването. В същото време тя е лесна за използване – просто я нанесете върху косата, оставете за няколко минути и продължете със сутрешната или вечерната си рутина. Маските могат да се прилагат по дължината на косата, фокусирайки се върху краищата, а не върху скалпа. В противен случай косата ви ще стане мазна бързо. За сравнение, балсамите са по-богати на регенериращи съставки и могат да се използват само 2-3 пъти седмично.

Вместо маски или балсами, трябва да опитате изплакване на косата с хвощ, за предпочитане смесен с корен от репей и сапунче. Блондинките могат да използват лайка за изплакване, която има изсветляващ, противовъзпалителен и успокояващ ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *