Как се използва маслото от рапица

Mаслото от рапица подобрява състоянието на косата и скалпа – то се бори с пърхота, предотвратява загубата на коса и цъфтежа на краищата. Може да се използва самостоятелно или да се комбинира с други масла. Има много различни начини за употреба на маслото от рапица при ежедневната грижа за косата, особено за естественото й регенериране и подобряване на цялостното й състояние. Разберете как да използвате масло от рапица върху косата си.

Как да използваме масло от рапица при грижата за косата?

1. Използване на масло върху косата за подобряване на гладкостта и цялостното състояние на косата

Първо, трябва да комбинирате на равни части масло от рапица и зехтин, препоръчително 2-3 супени лъжици от всяко. След това сложете маслата в купа и леко ги нагрейте. По този начин домашната смес ще стане по-водниста и като резултат – ще е по-лесна за употреба. Обърнете внимание, че зехтинът може да бъде сместен и с кокосово масло, ако го предпочитате.

Също си струва да използвате памук при нанасянето – накиснете го в сместа и нанесете на скалпа и косата. Процедурата се препоръчва специално за хора със суха коса. Ефекта от маслото ще се усили, ако направите масаж на скалпа за около 2-3 минути. След процедурата можете да измиете косата си, препоръчително с лек шампоан.

За да постигнете желаните резултати, можете да нанесете масло от рапица самостоятелно върху косата и скалпа. Достатъчно е да го загреете, докато не се получи гладка консистентност. След това нанесете маслото от рапица върху косата и скалпа и масажирайте нежно. Накрая е достатъчно да покриете косата с кърпа или да сложите шапка за баня, да оставите маслото в косата за около 20-30 минути и след това да измиете внимателно.

2. Масло от рапица срещу пърхот

Mаслото от рапица подкрепя борбата с пърхота. Достатъчно е да го смесите с масло от чаено дърво или рициново масло. Като основа маслото от рапица трябва да е в по-голямо количество. След това внимателно загрейте сместа преди да я нанасете. Можете да продължите да я използвате още 3-4 седмици.

3. Масло от рапица за изтъняваща коса

Косопадът е често срещан проблем, който може да има много причини като например липса на витамини или разнообразни заболявания. Без значение от източника на проблема, той може да бъде решен с домашни методи, включващи масло от рапица.

За да намалите косопада, смесете масло от рапица със зехтин или бадемово масло в равни пропорции. Сместа може да бъде обогатена с етерични масла като лавандулово, сандалово или лимоново, за да й придадат приятен аромат. Имайте предвид, че използването на топло масло заздравява косата. Също не забравяйте за редовния масаж на скалпа, който може да подобри кръвообращението на корените и да ги подхрани.

4. Подхранваща маска за коса с масло от рапица

Маслото от рапица има множество подхранващи свойства и в същото време подпомага процедурите при дерматологични проблеми. Допълнително то се използва за регенериране и овлажняване на коса, която е прекалено третирана с химикали и топлинни уреди за стилизиране. За тази цел просто смесете три супени лъжици масло от рапица с бадемово масло или масло от чаено дърво. Сместа трябва да се затопли леко и да се нанесе върху косата, която след това се покрива с памучна кърпа. Добре е да я оставите за около 1-2 часа и след това да я измиете с лек шампоан.

5. Маска за коса с масло от рапица, бира и яйца

Бирата е напитка с ниско алкохолно съдържание, която успешно може да се използва при грижата за косата. Защо? Причината е, че бирата помага на косата да расте! Заради това, маската за коса, съдържаща масло от рапица и бира ефективно ще заздрави и регенерира кичурите. За да я приготвите, просто смесете половин чаша бира, една супена лъжица с масло от рапица и един жълтък. Нанесете цялата смес на косата си и я оставете да действа за 10-15 минути, след което измийте със студена вода. За да получите най-добрите резултати, маската трябва да бъде използвана често.

6. Подхранваща маска за коса с масло от рапица

За да приготвите ефективна подхранваща маска за коса, достатъчно е да смесите няколко супени лъжици масло от рапица с половин банан и няколко капки мед. Цялата смес трябва да се бърка, докато не се получи гладка течност, която след това се нанася на косата и се покрива с кърпа.  Накрая се измива със студена вода след като е престояла около 45 минути. Маската подхранва косата и й дава нужните протеини, които да й помогнат да расте.

7. Маска за коса с масло от рапица и майонеза

Използвайки масло от рапица, можете да приготвите още една маска за коса – с майонеза. За тази цел трябва да смесите маслото и майонезата; по избор можете да добавите масло от вечерна иглика. За да подобрите аромата, сместа може да бъде обогатена и с няколко капки от любимото ви етерично масло. След като разбъркате добре съставките, масажирайте сместа в косата, след което я увийте с кърпа или сложете шапка за душ и оставете така за 2-3 часа, след което я измийте старателно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *